Hoe groot is de kans op een epidemie van Mexicaanse griep?

Hoe groot is de kans op een epidemie van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)?

Regering maakt zich klaar voor de strijd tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)
 

 

De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is al maandenlang niet meer weg te slaan uit de media. Ondanks het feit dat er regelmatig dodelijke slachtoffers gemeld worden, mag het gevaar toch ook niet overroepen worden. Procentueel gezien sterft echter slechts een klein percentage van de mensen die het virus opgelopen hebben.

 

Dat belet echter niet dat de regeringen wereldwijd de hoogste prioriteit aan de strijd tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) hebben gegeven. De kansen op een pandemie – een epidemie op wereldschaal, nu of op een later tijdstip – worden zorgvuldig gewikt en gewogen.
 
De World Health Organization – zeg maar de Wereld Gezondheidsorganisatie – heeft de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) uitgeroepen tot een pandemie, wat wil zeggen dat het virus zich in alle landen massaal kan verspreiden. Het wil echter niet zeggen dat het virus dodelijker is geworden.
 
Hoe moet het nu verder? Het antwoord op die vraag ligt niet voor de hand. De medische experts zijn op het ergste voorbereid, maar zo’n worst case scenario hoeft niet noodzakelijk bewaarheid te worden. Het ergste was ons kan overkomen zou zijn dat het virus muteert en in zijn aangepaste vorm meer dodelijke slachtoffers gaat vergen. Zo ver zijn we echter nog niet.
 
Het blijft vooral opletten om tijdig mutaties in het virus te herkennen om dan meteen te kunnen ingrijpen. In afwachting heeft het weinig zin om paniekerig te gaan doen. De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heeft tot dusver nog maar een beperkt aantal dodelijke slachtoffers gemaakt en niets zegt dat de situatie in de komende maanden gaat verslechteren.

 

Syndicatie