De paradox van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)
De paradox van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)
Meer ziekenhuisopnamen voor patiënten met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)noodzakelijk in Nieuw-Zeeland, minder patiënten sterven als gevolg van de griep
De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) blijft voor vraagtekens zorgen. Een ziekenhuis in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, heeft tijdens de locale winterperiode, een opvallende toename van het aantal opnames van patiënten met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kunnen vaststellen. De toevloed was zo groot dat sommige operaties afgelast moeten worden. Een woordvoerder van het ziekenhuis stelde vast dat er een gebrek aan bedden en aan verpleegsters was. De situatie zou zelfs zo ernstig zijn dat er patiënten aan andere kwalen overlijden wegens het te grote aantal Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) patiënten.
Toch is er volgens de Nieuw-Zeelandse wetenschap sprake van een dilemma. Er zijn weliswaar meer mensen die vanwege de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in het ziekenhuis opgenomen worden, maar anderzijds valt het aantal sterfgevallen als gevolg van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) tegen. Het merendeel van de patiënten herstelt relatief snel, in de meeste gevallen is het genezingsproces slechts een kwestie van dagen. Toch zijn de Nieuw-Zeelandse geneesheren er niet gerust in. Een opleving van het virus in de herfst kan leiden tot een ramp op het vlak van gezondheidszorg.
De ervaringen in het zuidelijk halfrond kunnen een voorproefje vormen van wat straks het noordelijk halfrond en dan meer bepaald Europa, Japan en Noord-Amerika te wachten staat. Michael Osterholm, directeur van het University of Minnesota’s Center for Infectious Disease Research and Policy in Minneapolis en een erkend influenza-specialist, stelt vast dat we voor een serieuze uitdaging samen.
De cijfers spreken boekdelen. In het Verenigd Koninkrijk was de epidemie van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) tijdens de zomer erger dan de normale wintergriep. Ongeveer 10% van de patiënten die in het ziekenhuis dienden te worden opgenomen, belandden uiteindelijk op intensive care. In Australië was dat maar in een kwart van de gevallen noodzakelijk.
Toch heeft het weinig zin om te panikeren. In minder dan 0,50% van de gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is ziekenhuisopname noodzakelijk. Wie echter toch in de intensive care belandt, moet daar meestal tot drie weken blijven. Daarmee wordt de ruimte in beslag genomen die normaliter bestemd is voor 15 patiënten die een bypass operatie moeten ondergaan. Bijkomend probleem is dat 10% van de patiënten die aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) lijden aan een kunstlong belanden. Sommige Nieuw-Zeelandse dokters verklaarden in de media dat ze deze gang van zaken nog nooit vastgesteld hadden.
Sommige Europese ziekenhuizen hebben nu al extra kunstlongen bijbesteld. Maquet Cardiopulmonary AG, een dochter van het Zweedse Getinge AB en producent van kunstlongen, heeft het aantal bestellingen al met 50% zijn gestegen. De productie van kunstlongen is daarom verdubbeld.