Medicijn tegen Mexicaanse griep of varkensgriep op komst

Medicijn tegen Mexicaanse griep of varkensgriep op komst

 
GlaxoSmithKline staat de productie van een pre-pandemie vaccin tegen de Mexicaanse griep of varkensgriep, in de medische wereld het A/H1N1 virus genoemd. Er kunnen echter geen garanties worden gegeven dat dit geneesmiddel ook daadwerkelijk zal werken in geval van een pandemie of wanneer het virus muteert. Glaxo wil 50 milljoen dosissen van het vaccin aan de World Health Organisation bezorgen.
 
Mexicaanse griepAlbert Garcia, woordvoerder van Sanofi-Aventis SA, verklaarde anderzijds dat zijn bedrijf overeenkomsten heeft gesloten met Frankrijk, Italië, Australië en de U.S. om vaccins te leveren in geval van een pandemie. Over aantallen, prijzen en leveringstermijnen werden geen details bekendgemaakt. Sanofi vindt dat niet verantwoord op een moment dat er nog geen effectief vaccin voorhanden is.
 
Te weinig dossisen voorhanden voor bestrijding A/H1N1 virus?
 
Probleem is dat er te weinig capaciteit voorhanden is bij de farmaceutische bedrijven om voldoende dossissen aan te maken ter bestrijding van het A/H1N1 virus. Het WHO schat dat de farmabedrijven in staat zijn om 1 tot 2 miljard dossisen per jaar te maken, afhankelijk van hoeveel van het werkzame bestanddeel in het medicijn wordt opgenomen.
 
In een geval van een pandemie is dat duidelijk te weinig, want de wereldbevolking bedraagt 6,8 miljard mensen. De meeste geïndustrialiseerde landen werken hard om de capaciteit te verhogen, zodat er daar in geval van nood waarschijnlijk voldoende dosissen voorhanden zullen zijn. Het U.K. heeft bijvoorbeeld een vierjaarlijkse overeenkomst met GlaxoSmithKline PLC en Baxter International Inc afgesloten die de levering van 132 miljoen dossisen garandeert.
 
Nederland wil een order van 34 miljoen dossisen plaatsen. Het is nog niet bekend wat België gaat doen. Het probleem zit echter in de derde wereld, waar weinig of niets gebeurt. Groeit het A/H1N1 influenza virus (of Mexicaanse griep of varkensgriep) de inderdaad uit tot een pandemie, dan dreigt in veel landen uit de derde wereld een drama.

 

Syndicatie