Welke problemen kunnen zich voordoen bij borstvoeding?

Welke problemen kunnen zich voordoen bij borstvoeding?

Het opzwellen van de borsten is niet meer dan normaal, de borsten vullen zich namelijk met melk

Moeders die borstvoeding geven, doen er vaak niet onverstandig aan om een voorraad melk aan te leggen door het afzuigen van een eventueel te veel aan melk via een pompje. Melk kan op die manier twee tot drie maanden in ingevroren toestand bewaard worden. Bij het ontdooien van deze melk valt het echter af te raden om gebruik te maken van een microgolfoven, door dit te doen verliest de moedermelk haar kwaliteit om het immuniteitssysteem te versterken.

Een probleem dat bij borstvoeding nogal eens durft op te duiken, is dat van de omgekeerde tepel. Een dergelijke tepel komt niet naar voren wanneer op de huid rond de tepel wordt geduwd. Specialisten in borstvoeding kunnen echter eenvoudige tips geven om dit probleem op te lossen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken: ook vrouwen met een omgekeerde tepel kunnen op een perfecte manier borstvoeding geven.

Nogal wat vrouwen die borstvoeding geven, maken zich zorgen om het groter worden van de borsten tijdens de periode van de borstvoeding . Het opzwellen van de borsten is uiteraard niet meer dan normaal, de borsten vullen zich namelijk met melk. Het groter worden van de borsten kan echter ook betekenen dat de bloedvezels in de borst met vloeistof gevuld zijn, waardoor de borsten hard, pijnlijk en gezwollen raken. Het probleem kan opgelost worden door de borst beurtelings warm en koud te laten worden, bijvoorbeeld door warme douches en door inwrijven met ingepakt ijs. Wanneer de symptomen niet zo heel erg zijn, kan het probleem ook opgelost worden door via een pompje melk af te zuigen. In erge gevallen is het raadzaam om een dokter te contacteren,.

Geblokkeerde kanaaltjes kunnen in geval van borstvoeding eveneens een pijnlijk probleem vormen. Een kleine pijnlijke plek op de borst, die rood en warm is, kan wijzen in de richting van een geblokkeerd kanaaltje. Meestal lost het probleem zich op een eenvoudige manier op, bijvoorbeeld door het masseren van de borst met warme compressen. De blokkering kan ook ongedaan worden door zachtjes over de borst te wrijven.

Borstinfectie of mastitis kan een vervelend probleem bij borstvoeding vormen. Zo'n borstinfectie ontstaat wanneer bacteriën de borst binnendringen, vaak via een gekloofde borst na het geven van borstvoeding. Gaat een pijnlijke plek op de borst gepaard met symptomen die sterk op griep gelijken, zoals koorts, vermoeidheid enzovoort, dan verwittigt u beter een dokter. Meestal is antibiotica noodzakelijk om een borstinfectie te bestrijden. Het is echter toegelaten om tijdens deze behandeling verder te doen met borstvoeding.

Syndicatie