Kan een hormoon gelinkt worden aan een postnatale depressie?
Bloedtest van hormoon uit de placenta zou een postnatale depressie kunnen helpen voorspellen
Kan een hormoon gelinkt worden aan een postnatale depressie? Als we wetenschappers van de University of California mogen geloven van wel. Zij zijn volop bezig met het ontwikkelen van een bloedtest die aan de hand van een hormoon uit de placenta een postnatale depressie zou kunnen helpen voorspellen. De nadruk ligt hier wel op ‘zou', want definitieve bewijzen van de link tussen het hormoon en een postnatale depressie zijn er nog niet.
Wanneer verder onderzoek inderdaad meer bewijzen zou aandragen voor het ontstaan van een postnatale depressie, kan zelfs een zeer eenvoudige bloedtest volstaan om een postnatale depressie te voorspellen. Het betreft een hormoon dat door de placenta rond de 25ste week van de zwangerschap wordt aangemaakt. Het niveau van dit hormoon zou bepalen of een vrouw al dan niet met een postnatale depressie te maken gaat krijgen.
Ilona S. Yim van het onderzoeksteam onderzocht 100 zwangere vrouwen en kwam tot de conclusie dat de kansen op een een postnatale depressie toenamen naarmate de niveaus van het corticotropin-releasing hormoon (pCRH) in de placenta halverwege de zwangerschap toenemen. De bloedtest maakte het mogelijk om 75% van de gevallen van een postnatale depressie te voorspellen, zo bleek uit de resultaten van het onderzoek die Yim kwam voor te leggen.
Die resultaten werden gepubliceerd in het blad Archives of General Psychiatry. De conclusie van het team rond Yim liet aan duidelijkheid niets te wensen over: wanneer ook de volgende fasen van de testen een positieve evolutie laten zien, moet het eerder vroeg dan laat mogelijk zijn om op basis van het onderzoek van het hormoneniveau een postnatale depressie met enige mate van zekerheid te voorspellen.
Waarom de ene vrouw kwetsbaarder is voor een een postnatale depressie dan de andere, is nog niet helemaal duidelijk. Bekend is dat er een aantal risicofactoren voor een postnatale depressie zijn (voorgeschiedenis van depressie, premenstrueel syndroom, stress en angst tijdens de zwangerschap, gebrek aan sociale steun, variërende hormonniveaus enzovoort). De link tussen deze factoren en het bewuste hormoon is echter nog niet gevonden. Toch was in het verleden ook al gewezen op de band tussen het hormoon en een postnatale depressie, maar de toen getoonde bewijzen waren alleszins onvoldoende. Het kan alleszins geen kwaad om het huidige spoor te blijven volgen.