Grote doorbraak in het onderzoek naar kinderziekten

Grote doorbraak in het onderzoek naar kinderziekten

Ontdekking van genetisch defect kan dodelijke ziekten bij kinderen voorkomen

Gezondheid blijft een thema dat iedereen bezighoudt. Speciale aandacht gaat natuurlijk uit naar de gezondheid van onze kinderen, wat dat is en blijft een verantwoordelijkheid van de ouders. Er zijn de ‘gewone’ kinderziekten (mazelen, roodvonk, kinkhoest enzovoort), die vaak goed behandelbaar zijn, maar er zijn ook de schadelijkere minder bekende ziekten zoals rotavirus en enterovirus. Dankzij puik onderzoek werk is in het Leuvense een grote doorbraak bereikt in het onderzoek naar deze aandoeningen. Op die manier is ook een grote stap gezet in de tijdige bestrijding van deze ziekten. Het leek ons daarom verstandig om eens te kijken was er is ontdekt.

Een team van wetenschappers onder leiding van prof. Adrian Liston (VIB-KU Leuven) en prof. Isabelle Meyts (UZ Leuven-KU Leuven) heeft een nieuwe erfelijke afwijking van het immuunsysteem ontdekt. Een defect gen maakt kinderen extreem kwetsbaar voor relatief milde ziektes zoals het rotavirus en enterovirus. Dankzij de uitgebreide studie naar het genetische defect zullen artsen op termijn hun patiënten sneller kunnen behandelen en zo levens redden. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Aan de basis van de ontdekking ligt recente technologische vooruitgang. Dankzij nieuwe tools kunnen wetenschappers nu heel subtiele defecten aan het immuunsysteem in kaart brengen. Vroeger bleven die zogenoemde immuundeficiënties vaak verborgen, waardoor patiënten erg ziek werden of zelfs stierven voordat de oorzaak aan het licht kwam. Het defect dat prof. Liston en zijn team ontdekten, is daar een voorbeeld van.

Ziekten als gevolg van een verzwakt immuunsysteem zijn talrijk, van het bekende bubble boy-syndroom tot bijna onzichtbare aandoeningen. Volgens wetenschappers zien we nog maar het topje van de ijsberg, en zijn de aandoeningen vaak heel specifiek: ze maken patiënten erg vatbaar voor slechts één of een paar ziektes, maar die kunnen wél vergaande gevolgen hebben.

Syndicatie