Hoe verklein ik de kans op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)?

Hoe verklein ik de kans op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)?

Douchen na het hebben van sex kan risico op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) bij vrouwen verhogen

Steeds meer mensen krijgen minstens één keer in hun leven te maken met sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) Dat kunnen schaamluizen zijn, maar ook veel ernstigere ziekten. De vraag is uiteraard hoe je aan de weet komt dat je ergens een sexueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt opgestoken.

Uiteraard verschillen de symptomen van sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) naargelang van de aandoening. Algemeen is extra aandacht noodzakelijk wanneer er zweren opduiken, zich een onverklaarbare pijn voordoet, rode plekken zichtbaar worden, gezwellen opduiken in de buurt van de geslachtsdelen enzovoort. Een andere duidelijke aanwijziging kan pijn bij het urineren zijn. In elk van deze gevallen is het zaak om u door een dokter te laten nakijken op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

De vraag is uiteraard hoe uw sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) kunt voorkomen. De beste raad die we u kunnen geven is om veilige sex te hebben. Dat begint met niet meer dan één partner terzelfdertijd te sexen. Het meest veilige is uiteraard om steeds met dezelfde partner sex te hebben. Iedere keer dat er zich een nieuwe partner aandient, loopt u een nieuw risico op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Onderzoek heeft uitgewezen dat die risico’s nog veel groter worden in geval van sex met verschillende partners terzelfdertijd.

De raad dat een condoom de beste manier is om sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) te voorkomen, is waarschijnlijk overbodig. Toch blijkt uit de praktijk dat nog steeds veel mensen halsoverkop met elkaar in bed duiken, daartoe aangespoord door onstuitbare driften. De begeerte laait zo hoog op dat er geen tijd is om naar een condoom uit te kijken. Bovendien is het ene condoom ook het andere niet. Condooms uit latex en polyethuraan mogen als veilig worden beschouwd, andere condooms zijn dat in mindere mate.

Ook op het vlak van glijmiddelen is voorzichtigheid geboden. De voorkeur gaat uit naar glijdmiddelen op basis van water, zoals bijvoorbeeld K-Y Jelly of Astroglide. Deze glijmiddelen verhinderen dat de huid geïrriteerd raakt bij sexuele contacten wanneer de vrouw te weinig vochtig is. Zonder glijmiddel kunnen kleine wondjes ontstaan in de vagina of in het rectum. Door die wondjes raken sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) in het bloed. Voorkomen is in dit geval eens te meer beter dan genezen, ook al laaien de lusten torenhoog op.

Waarschijnlijk minder bekend is dat douchen na het hebben van sex de risico’s op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) bij vrouwen kan verhogen. Dat lijkt op het eerste gezicht enigszins tegenstrijdig, maar is het zeker niet. Een douche kan de normale balans van organismen in de vagina veranderen, waardoor de risico’s op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) toenemen.
 
Uiteraard moet het ten stelligste worden afgeraden om sex te hebben wanneer iemand symptomen heeft die op een sexueel overdraagbare aandoening (SOA) kunnen wijzen. Ook wie voor HIV wordt behandeld, houdt beter het hoofd koel. In het geval van herpes is eveneens voorzichtigheid geboden.