Stress kan in koude periode van het jaar verkoudheid en griep helpen veroorzaken

Stress kan in koude periode van het jaar verkoudheid en griep helpen veroorzaken

Stress stimuleert productie van cortisol-hormoon

We bevinden ons in de winterperiode en die gaat traditioneel gepaard met een aantal kwaaltjes of kwalen. Een verkoudheid is snel opgestoken, maar de meeste mensen raken de winter niet door zonder één of ander griepje te hebben opgestoken. Op zich is zo’n griep niet zo erg, maar vooral oudere mensen zijn niettemin toch kwetsbaar voor een winterprikje. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

Een besmetting is sneller dan verwacht doorgegeven. Een handdruk met iemand die besmet is, kan volstaan om een verkoudheid of het griepvirus door te geven. David Agus, professor geneeskunde aan de University of Southern California en  auteur van The End of Illness, waarschuwt dat voorzichtig moet worden omgesprongen met dit soort op het eerste gezicht ongevaarlijke kwaaltjes. Op langere termijn kunnen die echter zwaardere aandoeningen veroorzaken als hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Voorzichtigheid is daarom geboden, er zijn verschillende manieren waarop een een verkoudheid of een griepaanval kan worden voorkomen.

Stress kan in de  koude periode van het jaar verkoudheid en griep helpen veroorzaken, zodat we u het advies kunnen geven om de winterperiode zo rustig mogelijk tegemoet te zijn. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, stress is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. Maar toch kan het geen kwaad om die stress in de mate van het mogelijke te bestrijden.

 Stress stimuleert namelijk de productie van het cortisol-hormoon, dat ontstekingen stimuleert en dat nog ergere symptomen kan veroorzaken. Wie de stress met de winter op komst wil reduceren, maakt beter een to-do lijstje (een lijstje met alles wat nog moet gebeuren) kwestie van de stress in de mate van het mogelijke te reduceren.

 

Syndicatie